Referenties

Nieuwbouw School OBS Plaggenborg te Jipsinghuizen

Opdrachtgever: Gemeente Vlagtwedde
Project:  Nieuwbouw school te Jipsinghuizen

Omschrijving:

Namens de gemeente Vlagtwedde hebben wij opdracht gekregen om volledig mee te denken in het technisch ontwerp, zowel bouwtechnisch als installatietechnisch. Hierbij moet u denken aan het energiezuinig maken van de school alsmede een goede leefbaarheid te creëren voor de gebruiker. Dit alles zou uiteraard binnen het budget gerealiseerd moeten worden. In eerste instantie zou de school volledig uitgevoerd worden in lichte scheidingswanden, houtskeletbouw  daken en wanden. De verwarmingsinstallatie zou in eerste instantie “conventioneel” uitgevoerd worden, maar wel voorzien van vloerverwarming. Nadat wij opdracht hadden gekregen om volledig het aanbestedingstraject te verzorgen inclusief het ontwerp hebben wij direct aanpassingen gemaakt in het ontwerp en rekening gehouden met de stichtingskosten zodat de energiezuinige installatie er niet uit bezuinigd zou worden. Grip op de stichtingskosten in het voortraject is in dit geval een eis. 

De school is uiteindelijk gerealiseerd met een warmtepomp voorzien van koelmodule, gekoppeld aan een gesloten bron.  In de winter wordt er verwarmd in de lokalen met vloerverwarming met een aanvoertemperatuur van maximaal 35 graden. In de zomer wordt er gekoeld met vrijwel “gratis” koeling vanuit de aarde. Aangezien de temperatuur in de bodem max. 10 graden is kun je vrij eenvoudig bijmengen met retour water waardoor je koelt middels een eenvoudig pompje welke het water in het circuit rondcirculeert. Geen last van droge keel, droge lucht en tochtige lokalen maar een aangenaam “kelder effect”.  De gehele school is uitgevoerd in traditionele, steenachtige materialen zodat deze gemakkelijk warmte (in de winter) en koude (in de zomer) kan bufferen. Daken en vloeren zijn uitgevoerd in beton.

De lokalen zijn voorzien van gebalanceerde ventilatie gekoppeld aan een CO2 sensor. Hoe meer vervuiling in de lucht des te meer er wordt afgezogen. Kortom, energieverbruik is hier gekoppeld aan daadwerkelijke vervuiling. Ten slotte zijn er op het dak zonnepanelen geplaatst onder een hellingshoek zodat een deel van het elektriciteit zelf wordt opgewekt.

Uit recente onderzoeken van scholenbouwmeester blijkt deze school één van de beste scholen in het noorden te zijn met betrekking tot de klimaatbeheersing en luchtverversing.